Blog

Granaty

Podczas wakacji w Chorwacji pierwszy raz zobaczyłam  je na drzewie, nie w sklepowym koszyku. GRANATY - w 100 gramach mają około 83 kcal i stanowią rewelacyjne źródło błonnika. Zawierają też witaminy B1, B2, B5 , B6, B9 (kwas foliowy), witaminy C, E i K, a także minerały: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, a nawet magnez.…
Czytaj dalej

Jak utrzymać dietę?

Czy wiesz, że… … jeśli słowo “dieta” zastąpisz “sposobem odżywiania”, to będzie Ci ją o wiele łatwiej utrzymać? Chodzi oczywiście nie tylko o samo nazewnictwo, ale o trwałą zmianę nawyków, która pozwoli nie tylko osiągnąć, ale i utrzymać piękną sylwetkę. Wiele osób, niestety, ma jednak podejście tymczasowości. “Acha, na parę tygodni przejdę na dietę, zrobię…
Czytaj dalej

Figi

Bohaterkami kolejnego posta będą jawnogrzesznice, kuszące wprost niesamowicie. Krągłe, słodkie, mają jedwabistą skórkę i trudno się im oprzeć. Figi. W naszych polskich sklepach spotykamy je raczej z fioletową skórką. Tu w wersji zielonej, rosną niemal na każdym podwórku. Również na naszym, więc bardzo chętnie z tego korzystam . Oczywiście, gdy już napełniłam nimi brzuszek, postanowiłam sprawdzić,…
Czytaj dalej

Tkanka tłuszczowa

Tkanka tłuszczowa, czyli nasza zmora, która niektórym spędza sen z powiek, niektórym zaś zasłania stopy. Jej nadmiar może szkodzić, ale, o czym nie każdy wie, zbyt niski poziom również nie jest dla nas korzystny. Paląc tkankę tłuszczową, w bardzo uproszczonym ujęciu, wytapiamy wnętrze komórek tłuszczowych. Nie pozbywamy się ich całkowicie, więc o ile zmniejszenie obwodów…
Czytaj dalej