Arbuz

Dziś ostatni z chorwackich przysmaków, czyli dyniowata słodycz - arbuz. Kto lubi specyficzne smaki, tym polecam go w wersji z serem feta, oliwą i czerwoną cebulą - jedna z najbardziej specyficznych, ale i pysznych sałatek na świecie.

Arbuz - dlaczego jest taki dobry? 

🍉 W 100 g ma tylko 37 kcal. 
🍉Arbuz w 92% składa się z wody. 
🍉 To bogate źródło witaminy A, C, potasu i magnezu
🍉 Ma mnóstwo przeciwutleniaczy ( likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna), które chronią nasz organizm przed chorobami nowotworowymi
🍉 Wspiera pracę nerek, więc warto po niego sięgać, gdy borykamy się w infekcjami układu moczowego
🍉 Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, przez co zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.
🍉 Jest źródłem… cytruliny! Może przeciętny Janusz się tym nie zachwyci, bywalcy siłowni jednak na pewno w tym momencie wytężyli uwagę 😉 Aminokwas ten pomaga w budowaniu masy mięśniowej, neutralizuje też powstający podczas ćwiczeń amoniak. Cytrulina może też zmniejszać objawy “zakwasów” (celowo używam tu tej potocznej nazwy).
🍉 Działa moczopędnie i detoksyfikująco.
🍉 Silnie nawadnia, przez co może być pomocny w leczeniu objawów… kaca
🍉 Arbuzy to owoce szczególnie przyjazne panom. Nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowań na raka prostaty, ale również działa jak … viagra (to następstwo wspomnianej już cytruliny).

 

Arbuz Owoc
 
Jako ciekawostkę dodam, że arbuz arbuzowi jest nierówny - na świecie istnieje bowiem aż 1200 jego odmian!

Comments are closed.