Tym razem propozycja na lekkie, niskokaloryczne śniadanie (jeśli nie unikacie w nim węglowodanów) lub posiłek przedtreningowy. Oczywiście z powodzeniem możecie zmieniać w nim ilości i proporcje, by dopasować je do własnego zapotrzebowania na makroskładniki oraz wartości odżywcze. Przed Wami placek owsiany, tym razem z masłem orzechowym i owocami.
Przygotowanie
Przepis jest banalnie prosty.
- Płatki owsiane górskie - 30 g (w wersji bezglutenowej - jaglane)
- Jajko L - sztuka
- Cynamon
- Sól - odrobinka
- Aromat do ciast (np. waniliowy) - kilka kropel
Całość bełtamy i wylewamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy po 2-3 minuty na małym ogniu. Płatki możemy wcześniej namoczyć - ale nie jest to konieczność.
W międzyczasie w rondelku roztapiamy na odrobinie wody mrożone owoce (można użyć świeżych i nie ma konieczności podgrzewania, ja po prostu nie chciałam wersji placek plus sorbet):
- Maliny - 30 g
- Truskawki - 80 g
Placek wykładamy na talerz, dodajemy na wierzch wymienione wyżej owoce oraz:
- Serek wiejski - ok 70 g
- Masło orzechowe - 15 g
- Borówki - 30 g
Za ozdobę robi też sos zero kcal.
Wartości odżywcze
Całość to 401 kcal, w tym:
W: 36 g
B: 24 g
T: 17 g
Smacznego! 🙂