Placek owsiany z masłem orzechowym

Tym razem propozycja na lekkie, niskokaloryczne śniadanie (jeśli nie unikacie w nim węglowodanów) lub posiłek przedtreningowy. Oczywiście z powodzeniem możecie zmieniać w nim ilości i proporcje, by dopasować je do własnego zapotrzebowania na makroskładniki oraz wartości odżywcze. Przed Wami placek owsiany, tym razem z masłem orzechowym i owocami.

Przygotowanie

Przepis jest banalnie prosty.

  • Płatki owsiane górskie - 30 g (w wersji bezglutenowej - jaglane)
  • Jajko L - sztuka
  • Cynamon
  • Sól - odrobinka
  • Aromat do ciast (np. waniliowy) - kilka kropel

Całość bełtamy i wylewamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy po 2-3 minuty na małym ogniu. Płatki możemy wcześniej namoczyć - ale nie jest to konieczność.

W międzyczasie w rondelku roztapiamy na odrobinie wody mrożone owoce (można użyć świeżych i nie ma konieczności podgrzewania, ja po prostu nie chciałam wersji placek plus sorbet):

  • Maliny - 30 g
  • Truskawki - 80 g

Placek wykładamy na talerz, dodajemy na wierzch wymienione wyżej owoce oraz:

  • Serek wiejski - ok 70 g
  • Masło orzechowe  - 15 g
  • Borówki - 30 g

Za ozdobę robi też sos zero kcal.

Wartości odżywcze

Całość to 401 kcal, w tym:

W: 36 g

B: 24 g

T: 17 g

Smacznego! 🙂

Placek owsiany z owocami i maslem orzechowym

Comments are closed.