Facebook
Instagram

Pieczona wątróbka

Wątróbka to przysmak, który nie każdego przekonuje. Bardzo dobra jest duszona z jabłkiem i majerankiem, jednak to pieczona wersja skradła moje serce i postanowiłam się nią z Wami podzielić. Nawet jeśli nie lubicie podrobów, to naprawdę warto spróbować - w smaku nie przypomina tego, co zwykle zdejmujecie z patelni po podsmażeniu z cebulą.

Wątróbka - dlaczego warto ją jeść?

Wątróbka ma mnóstwo zalet!
Zawiera ogromne ilości witaminy A a także witamin z grupy B, czyli ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego , kwasu pantotenowego oraz przede wszystkim witamin B12, której najczęściej spożywamy za mało. Jest też jednym z lepszych źródeł żelaza hemowego, cynku, miedzi czy selenu. 
Pod względem zawartości białka podobna jest do reszty kury, ale jest znacznie tańsza (100 g wątróbki to około 120 kcal, 17 g białka i 4,8 g tłuszczu).

wątróbka drobiowa pieczona
Pieczona wątróbka z warzywami, na dnie gdzieś tam jest kasza

Pieczona wątróbka - przepis

Wątróbkę wkładamy do foremki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), doprawiamy czosnkiem, papryką wędzoną i kurkumą, można też dodać jakieś ziółka, np oregano lub bazylię. Wstawiamy do piekarnika na 180 st. Czas pieczenia "na oko", zazwyczaj wyjmuje ją gdy na wierzchu zrobi się taka czarna skorupka (nie spalona, raczej jest po prostu mocno dopieczona, środek jest wtedy mięciutki). Wypróbujcie koniecznie, polecam 😁👌

Comments are closed.