Bohaterem dzisiejszego wpisu jest resweratrol w naturalnej postaci (choć pewnie i tak wszyscy wolą opcję z winem w tle ) - czyli winogrona. Winogrona mają 69 kcal w 100 g i są doskonałym źródłem witamin C, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), A, E i K, a także minerałów (takich, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, mangan, selen oraz fluor ). Ich właściwości zdrowotne zyskały ostatnio spory rozgłos. Wszystkiemu winny jest resweratrol.
Występujący w skórkach ciemnych i czerwonych winogron* , jest bardzo silnym antyoksydantem, chroniącym nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Doskonale wpływa na prace serca i obniża pozom złego cholesterolu LDL.
Działa przeciwmiażdżycowo i rozszerza naczynia krwionośne
Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę i obniża glikemię - stąd suplementacja resweratrolem zalecana jest u osób z cukrzycą typu 2 i insulinooporonością
Pomaga obniżać nadciśnienie
Połączenie resweratrolu i leucyny może być świetnym wspomagaczem spalania tkanki tłuszczowej!
Sprzyja budowaniu masy mięśniowej (jest to bardzo telegraficzny skrót, ale to fajny "anabolik" )
* choć nie tylko, również w borówkach, jagodach, morwie, czarnych porzeczkach, żurawinie, malinach, orzechach ziemnych i orzechach pistacjowych; w małych ilościach także w kakao, jabłkach i ananasie.