Herbata – rodzaje i właściwości

Lipowa lub z malinami na kaszel, szałwia na chore gardło, koper włoski przy problemach z trawieniem. Zielona parzyć można kilka razy, a każdy napar ma inne właściwości. Herbata. Produkt dostępny w każdym domu, bardzo często służący jako pomoc w odchudzaniu i redukcji tkanki tłuszczowej. Rodzajów herbat mamy na rynku bardzo dużo, a każda z nich spełnia swoje funkcje zdrowotne i oczywiście smakowe.

Czarna herbata

Wysoka zawartość taniny korzystnie wplywa na uklad pokarmowy i trawienie, dlatego przy zatruciach tak chetnie siegamy po gorzka, “zwykla” herbate. Poniewaz rozszerza naczynia krwionosne,, jest wskazana dla osob, które borykają się ze zmianami miażdżycowymi. Obniża też ciśnienie. Ma też teinę, która podobnie jak kofeina działa pobudzająco - powinny jej zatem unikać kobiety w ciąży (działanie teiny jest neutralizowane przez tanine).

Jako ciekawostkę można dodać, że według niektórych badań czarna herbata pita regularnie podnosi libido, podwyższa poziom testosteronu i może przedłużyć czas trwania łóżkowych igraszek. 

Czas parzenia: 3-5 min (po tym czasie zaczyna się wydzielanie taniny, herbata robi sie gorzka, a wydzielające się garbniki wiążą w przewodzie pokarmowym dwa istotne pierwiastki: żelazo i magnez - może to w pewnym stopniu wpłynąć na ich niedobory w organizmie)

Temperatura wody: 95 stopni 


herbata



Herbata zielona

Jest to herbata, która w przeciwieństwie do czarnego odpowiednika, nie została poddana fermentacji. Zielona herbata bogata jest w witaminy (m.in. A, C, E oraz te z grupy B). Ma też wapń, cynk, fluor, potas, katechiny, oraz przeciwutleniacze. Zwiększa przepływność żył, poprawiając w ten sposób krążenie krwi (flawonoidy). Korzystnie oddziałuje na układ immunologiczny, zarówno poprzez zawarte witaminy, jak i bogactwo garbników. Zmniejsza też ryzyko nowotworów, zalecana jest również osobom chorym na cukrzycę. 

Polifenole w niej zawarte mogą zaburzać wchłanianie żelaza, wiec nie jest polecana osobom borykającym sie z anemia. Podobnie jak czarnej herbaty, również zielonej powinny unikać kobiety w ciąży. Należy zachować ostrożność przyjmując leki - zielona herbata wchodzi z nimi w interakcje. 

Czas parzenia: 3 minuty - zależnie od celu. 

  • do 3 minut zielona herbata działa pobudzająco (zawdzięcza to teinie wraz z teobrominą i teofiliną)
  • powyżej 3 minut - odprężająco (wytwarza się L-teanina za to odpowiedzialna).Parzenie jednej partii możemy powtórzyć trzykrotnie, przy czym ten drugi ma najlepsze działanie prozdrowotne.

Temperatura wody: zależnie od rodzaju herbaty, powinna mieć od 60 do 85 stopni. 

Osobiście z zielonych herbat polecam taką z ryżem, ma fenomenalny smak. 

Czerwona herbata

Czerwona herbata zwana przez Chińczyków smoczą. Kiedyś jedna z popularniejszych w Polsce (nie z wyboru, Oolong był jednym z najbardziej dostępnych w czasach, gdy w sklepach nie było zbyt wielkiego wyboru). 

Jednym z gatunków herbaty czerwonej jest Rooibos - herbata z afrykańskiego ostrokrzewu. Ma specyficzny smak, brak w nim typowej dla innych herbat goryczki, gdyż nie zawiera garbników. Nie zawiera kofeiny,  bez przeszkód można go zatem pić przed snem, nie ma też przeciwwskazań, żeby piły go kobiety w ciazy czy dzieci. Napar ma też sporo żelaza i jest źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy (są wśród nimi m.in. polifenole czy flawonole). 

Do zdrowotnych właściwości herbaty Rooibos zaliczymy też obniżenie ciśnienia krwi, korzystny wpływ na układ krwionośny. Wyrównuje poziom cukru we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę, jest wyjątkowo korzystny dla chorych na cukrzycę typu II. Wspomaga regenerację wątroby. Obniża też ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. 

Czas parzenia: 4 - 5 minut. Zalecana temperatura wody to 95 stopni. 

Innym gatunkiem herbaty czerwonej jest Pu Erh, znana ze swojego charakterystycznego, lekko “spleśniałego” smaku. Zawiera sporo teiny, wapnia, fluoru, a także olejków eterycznych i białka. Znana jest ze swojego korzystnego wplywu na odchudzan, glownie ze wzgledu na obecnosc polifenoli pomagających w wydzielaniu żółci, a także wsparciu dla ułatwiających trawienie enzymów. Pu Erh obniża też poziom cholesterolu. 

Czas parzenia: 3 minuty. Zalecana temperatura wody to 90 - 95 stopni. 

herbata

Biała herbata

Biała herbata powstaje w wyniku zbioru herbacianych listków w bardzo wczesnym stadium, gdy są to jeszcze pączki, pokryte białym meszkiem (stąd właśnie nazwa samego naparu). Poniewaz paki suszy się od razu, jest to najmniej przetworzony rodzaj herbaty. Biała herbata znana jest ze swojej łagodności i delikatnego - taka ma barwę, aromat i smak. Jej działanie prozdrowotne jest jednak bardzo silne. Biała herbata to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, zapobiega więc degradacji i starzeniu komórek. W związku z tym może również okazać się bardzo istotnym elementem w profilaktyce nowotworów. Działa też korzystnie na układ krążenia, obniżając poziom tzw złego cholesterolu i zapobiegając tym samym miażdżycy. 

Biala herbata jest tez sprzymierzencem ukladu immunologicznemu. Wzmacnia odpornosc gdyz zawiera EGCg, ktore wspiera synteze limfocytow. Wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn, zwalcza też bakterie odpowiedzialne za próchnicę. 

Biała herbata pobudza - robi to jednak znacznie łagodniej niż kawa, lecz - uwaga - działa również dłużej niż mała czarna.

Czas parzenia: 2 - 4 minuty. Zalecana temperatura wody to 80 - 90 stopni. Podobnie jak zielona herbatę, również białą można zaparzać kilka razy.

Herbaty owocowe

W przypadku herbat owocowych warto sprawdzać skład. Nie zawsze nalezy sugerowac sie nazwa lub cena. Herbata malinowa potrafi mieć za główny składnik hibiskus (patrz niżej). Co wiecej, jesli zalezy nam na naparze z owocu, również warto sprawdzać składy. 

Dla przykładu porównajmy dwie malinowe herbaty różnych marek.

Herbapol: Owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny

Tekkane: Hibiscus, jabłko, skórka pomarańczy, aromat malinowy (5%), owoc czarnego bzu, malina (1%).

Herbaty owocowe wybierane są głównie przez smak, ale warto wiedzieć, ze również one charakteryzują się wysoka zawartością przeciwutleniaczy. Pod tym względem należy wyróżnić zwłaszcza napary z suszem owoców dzikiej róży i hibiskusa. Całkiem niezły ich poziom mają też napary z aronii, borówki i jeżyny.

herbata


Poza walorami zdrowotnymi, dlaczego warto pić herbatę?

Jako gorący zapychacz na redukcji

Podczas walki z nadprogramowymi kilogramami warto sięgać po ciepłe napoje. W moim osobistym odczuciu dają większe uczucie “sytości” niż woda. Większość z nich działa też moczopędnie, więc zapobiega “zatrzymywaniu wody” w organizmie.

Jako baza deserów - czyli galaretka (prawie) zero kalorii

Do robienia niskokalorycznej galaretki. Tu sprawdzają się zwłaszcza herbaty owocowe. Zaparzona herbatę słodzimy słodzikiem lub erytrytolem, dodajemy rozpuszczona żelatynę i wstawiamy do lodówki. Otrzymujemy w ten sposób słodki deser o znikomej liczbie kalorii. Nie jest to czekolada, ale na redukcji sprawdza się powiedzenie, że na bezrybiu i rak ryba.

Comments are closed.