Żyjemy w pośpiechu i często nie mamy czasu, by spędzać dużo czasu w kuchni, przygotowując wymyślne dania. Dlatego ten przepis sprawdzi się idealnie, jeśli potrzebujecie dania pysznego, ale prostego i szybkiego w przygotowaniu. Omlet z cukinią możecie przygotować na dowolny posiłek.
Przygotowanie
OMLET
- 135 g cukinii (ścieramy, odsączamy na ręczniku papierowym)
- 2 jajka L
- cynamon
- troszkę soli
Mieszamy, bełtamy, smażymy na patelni bez tłuszczu (lub posmarowanej olejem kokosowym) po kilka minut na stronę, na bardzo małym ogniu. Wychodzi delikatny, mokry i smaczny.
Dekorujemy go później wedle uznania, moja propozycja to:
- 70 g Skyra Waniliowego (z Lidla)
- 15 g Migdałów
- 50 g Borówek
- sos zero kcal (to nie must have, oczywiście )
Wartości odżywcze
Całość to zaledwie 325 kcal oraz:
W: 18 g
B: 24 g
T: 19 g
Możliwe modyfikacje:
- Jeśli chcielibyście, by miał więcej węglowodanów, dodajcie do niego płatków jaglanych lub dodajcie więcej owoców - zwłaszcza, jeśli to posiłek potreningowy.
- Jeśli chcecie zwiększyć ilość tłuszczu, to z pewnością wśród dodatków powinny znaleźć się orzechy lub masło orzechowe, wiórki kokosowe, awokado.
Ja dodałam.. miseczkę warzyw, z racji redukcji 🙂 Polecam warzywa do każdego posiłku!
0 Responses