Granaty

Podczas wakacji w Chorwacji pierwszy raz zobaczyłam  je na drzewie, nie w sklepowym koszyku. GRANATY - w 100 gramach mają około 83 kcal i stanowią rewelacyjne źródło błonnika. Zawierają też witaminy B1, B2, B5 , B6, B9 (kwas foliowy), witaminy C, E i K, a także minerały: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, a nawet magnez.

 

Granaty - wartości odżywcze

Dostarczają dużych ilości antyoksydantów - np. w soku znajdziemy polifenole, taniny, delfinidynę, cyjanidynę, pelargonidynę, natomiast w skórce owoców zawarte są taniny, katechiny, galokatechiny.

 wzmacniają odporność i wspomagają leczenie infekcji

  obniżają poziom cholesterolu

 regulują poziom glukozy we krwi

  wspomagają pracę serca

  poprawiają wygląd i jędrność skóry, ogólnie dobrze wpływają na spowolnienie procesów starzenia

  mają działanie przeciwnowotworowe

   u pań łagodzą objawy menopauzy a także pmsa

  panów chronią przed rakiem prostaty

Na zdrowie!

Please follow and like us:

Comments are closed.