Podczas wakacji w Chorwacji pierwszy raz zobaczyłam je na drzewie, nie w sklepowym koszyku. GRANATY - w 100 gramach mają około 83 kcal i stanowią rewelacyjne źródło błonnika. Zawierają też witaminy B1, B2, B5 , B6, B9 (kwas foliowy), witaminy C, E i K, a także minerały: potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, a nawet magnez.
Granaty - wartości odżywcze
Dostarczają dużych ilości antyoksydantów - np. w soku znajdziemy polifenole, taniny, delfinidynę, cyjanidynę, pelargonidynę, natomiast w skórce owoców zawarte są taniny, katechiny, galokatechiny.
wzmacniają odporność i wspomagają leczenie infekcji
obniżają poziom cholesterolu
regulują poziom glukozy we krwi
wspomagają pracę serca
poprawiają wygląd i jędrność skóry, ogólnie dobrze wpływają na spowolnienie procesów starzenia
mają działanie przeciwnowotworowe
u pań łagodzą objawy menopauzy a także pmsa
panów chronią przed rakiem prostaty
Na zdrowie!